Translate

wtorek, 26 marca 2013

Babka cytrynowa

Wróciłam dziś z pracy dosyć szybko i postanowiłam upiec babkę cytrynową na jutro, pojutrze.... Babka wyszła przepysznie tylko szkoda, ze nie będzie na jutro, pojutrze do kawki. Mąż wkroczył do kuchni i zostało 1/4. Może dotrwa do jutra. Ale pomimo tego bardzo się cieszę, bo to znaczy, ze babka się udała i jest najzwyczajniej w świecie przepyszna. 

SKŁADNIKI:
  • 120g masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • starta skórka z cytryny
  • 200g mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Miękkie masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, wymieszać na wysokich obrotach po czym zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do połączonych składników dodać jogurt, sok z cytryny. Wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piec około 50 minut w 160 st. C. Pozostawić w piekarniku na jeszcze 10-15 minut.
Babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostudzenia. Udekorować.


Źródło inspiracji: http://www.biedronka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz